VALA MË E LARTË E MATUR NDONJËHERË


Vala 19 metra e lartë e cila është matur në Oqeanin e Atlantikut të Veriut është zyrtarisht vala më e lartë e regjistruar ndonjëherë.

Organizata Botërore Meteorologjike tha se vala më e lartë e matur ndonjëherë u vu re mes Britanisë së Madhe dhe Islandës në shkurt 2013 dhe një tjetër e quajtur "Giant". Vala u parapri nga ajri i ftohtë në zonën ku erërat arrijnë shpejtësi deri në 80 mph.

Sipas Sekretarit të Përgjithshëm të Organizatës Botërore Meteorologjike, kjo është hera e parë që matet valën me 19 metra, një rekord të pabesueshme. Kështu, ajo thekson rëndësinë e meteorologjisë dhe monitorimit të oqeaneve, dhe këto parashikime do të jetë e shkëlqyera për të garantuar sigurinë e industrisë detare dhe për të mbrojtur jetën e ekuipazhit të anijeve.

Vala ka tejkaluar dhe pastaj për të vendosur rekord në dhjetor 2007 në të njëjtën zonë. Kjo zonë është e veçantë për shkak të lëvizjes së erërave dhe presion atmosferik të caktuar për të cilën lindin stuhi. Pra, plot brigje kanadeze në Irlandë dhe në Mbretërinë e Bashkuar janë subjekt i valëve të larta.
Share:

0 comments:

Post a Comment

---
provimetematures@gmail.com
Powered by Blogger.

Popular Posts