Misteri i Baterisë së BagdaditBateritë janë kudo. Ndoshta keni më shumë se një me vete tani. Ka një në telefonin tuaj, dhe në qoftë se mbajtur të veshur një orë …. Por ato mund të mos jenë shpikje moderne. Disa shkencëtarë mendojnë se bateria e parë u shpik në Irakun e sotëm rreth vitit 250 pes. E ashtuquajtura “Bateria e Bagdadit” u gjet në Khujut Rabu, pranë Bagdadit në vitin 1938, dhe është e përbërë nga një pjesë e madhe, ene balte me një tapë të bërë me asfalt. Brenda enës është një shufër hekuri e rrethuar nga një cilindër bakri, i cili, kur e mbush me uthull ose lëng tjetër elektrolitik, prodhon rreth 0,8-2 volt energji elektrike, sipas studimeve të kryera në kopje të saj.

Nga pikëpamja funksionale, bateria është pak a shumë, tamam si bateritë që ne përdorim sot, edhe pse është natyrisht disi më e thjeshtë në dizajn dhe prodhim (1 volt nuk ngarkon asgjë këto kohë). Ndoshta do të pyesni, pse një qytetërim i lashtë kishte nevojë për një bateri, në qoftë se Bateria e Bagdadit është, me të vërtetë, një bateri. Nuk është se atyre u nevojitej për telefonat e tyre celularë, apo ndonjë gjë tjetër, apo jo? Por, fakti që njerëzit modernë nuk e kuptuan energjinë elektrike për qindra vjet, nuk do të thotë këto “kavanoza” nuk kishin një funksion.

Është e mundur që këto bateri janë përdorur për të krijuar një ngarkesë elektrostatike, e përdorur në procesin e elektropllakave. Ky është një proces i përdorur për të bërë metale të lëngshme si ari, argjendi, ose kromi që të ngjisin në një sipërfaqe në procesin e prarimit. Ne ende e bëjmë këtë sot, vetëm se me mënyra disi më të sofistikuara të prodhimit të energjisë elektrike.
Share:

0 comments:

Post a Comment

---
provimetematures@gmail.com
Powered by Blogger.

Popular Posts