Gjëra që duhet të dini para se të filloni universitetin..

Çfarë duhet të keni parasysh para se të nisni këtë fazë të re të jetës.

1-Shoku juaj i dhomës, ndoshta sdo të jetë shoku juaj më i mirë në jetë, por kjo është ok. Gjetja e dikujt që ju lë të qetë qoftë dhe pesë minuta në ditë, do ju mbajë të qetë nga trutë.

2-Mund të jetë joshëse, por mos lini orët e mësimit.
Të lësh orët e mësimit në universitet, sdo të thotë vetëm që po humb para, por po humb dhe mundësinë e madhe për të MËSUAR në lidhje me atë që do të jetë profesioni yt i ardhshëm.
3-Gjumë, studim apo festë?

Zgjidh vetëm dy. Midis tre gjërave, zgjidh dy, sepse nuk ka kohë për tre.
4- Krijo njohje jashtë klase me profesorët.
Këta njerëz duan të rriten dhe të mësojnë, ngulmoni në këto lloj njohjesh.
5- Të ngrënurit vetëm në mencë është krejtësisht e pranueshme, edhe pse do të humbni ushqimin e shijshëm jashtë. Nuk është turp të hani një vakt vetëm, aq më tëpër kur keni paguar për të. Jo vetëm që askush s’do ju gjykojë por do jetë dhe më mirë për ju pasi po hani më shëndetshëm. Një supë apo gjellë në vënd të sufllaqeve që do të hanit me shoqërinë jashtë.
6-Nani nani dhe gjatë ditës.
Do keni mundësi të merrni një sy gjumë për tu shplodhur, dhe gjatë ditës. Sidomos për ata që studiojnë natën, kështu do jenë në formë për provime apo prezantime.
7- Mos u ndjeni keq nëse ju duhet të ndryshoni degën.
Nëse ndjeni se nuk jeni në vendin e duhur, kjo sduhet t’ju demoralizjë. Kjo sdo të thotë që ju po dorëzoheni, por që po rriteni dhe po kërkoni ëndrra të reja.
8- Mësoni të menaxhoni paratë tuaja.
Fillimisht hiqni mënjanë paratë e qirasë dhe ushqimit, kështu s’do rrezikoni të mbetëni pa ngrënë në fund të muajit.
9-Ndarja nga i dashuri gjimnazit nuk është fundi i botës.
Të qënurit single në universitet do ju ndihmojë të njihni më shumë vetën tuaj.
10- Sigurohuni që të dini mirë se çfarë studion dega juaj.
Duhet të jeni të sigurtë nëse është kjo dega që keni dashur të studioni. Merni informacionet e duhura në kohën e duhur.
11- Do të hani çfarë t’ju dojë qejfi, kështu që kujdes!
Meqë do shkëputeni nga regjimi dhe ushqimi i shëndetshëm i mamit, duke filluar të hani pa rregull dhe ushqime kalorike, kjo mund t’ju dëmtojë. Nëse nuk tregoheni të kontrolluar dhe të kujdesshëm, do të shëndosheni.
12-Jetoni vetëm dhe larg shtëpisë.
Kjo gjë do ju rrisë shumë, do krijoni personalitetin tuaj, pavarsinë dhe do jeni të aftë ti dilni për zot vetes.
13-Mos kini turp të transferoni studimet. Nëse jeni në një vend ku nuk ndjeheni i lumtur, mos ngurroni të lëvizni që aty. Ka shumë njerëz që e duan shkollën dhe studimin, por zgjedhja e tyre e gabuar mund ti ketë lënë dhe pa diplomë. Zbuloni atë që doni në kohë.
14-Sigurohuni që po kujdeseni për shëndetin tuaj mendor po aq sa për atë fizik.
Nëse ndjeheni i vetmuar dhe po e përjetoni keq përshtatjen në një jetesë vetëm dhe larg familjes, ju këshillojmë të konsultoheni me psikologun. Do ju ndihmojë të stabilizoheni emocionalisht. Shërbimin e tij e përfitoni pa pagesë.
15-Lexoni në mënnyrë sistematike, nga pak çdo ditë...
Nëse i lini të gjitha për një natë para provimit, do të jetë e tmerrshme për provimin dhe për ju. Do të stresoheni, lodheni dhe mundoheni shumë për të aritur një rezultat jo kushedi çfarë. Lexoni nga pak çdo ditë dhe do jeni shumë të lehtësuar në kohën e sezonit.
16-Edhe nëse shkoni në universitet me miqtë e gjimnazit, qëndroni i hapur për të krijuar miqësi të reja. Duhet të zgjeroni horizontin tuaj, dhe të kuptoni që tashmë jeni një i rritur.
17- Mësoni se cila mënyrë e të studiuarit ju përshtatet më mirë ju. Dëshira për të mësuar mund të jetë e madhe, por pavarsisht zgjuarsisë tuaj, nëse nuk gjeni mënyrën e përshtatshme të të studiuarit, s’do e keni të lehtë.
18- Është absolutisht OK të jeni i pavendosur për degën tuaj. Nëse akoma nuk e dini se c’doni të bëni me jetën tuaj, mos zgjidhni një degë studimi vetëm për të marrë një diplome dhe për të filluar një punë. Bëni një vit pushim, bëni cfarë doni, vetëm cfarë doni, dhe do zbuloni atë për të cilën jeni i prirur.

Informacioni i marre nga ANABEL.AL
Share:

0 comments:

Post a Comment

---
provimetematures@gmail.com
Powered by Blogger.

Popular Posts