Vendet ku mund te studioni falas! (pjesa e dyte)

Ky artikull eshte perkthyer dhe pershtatur ne shqip nga Anxhela Curri
Suedia

E njohur për standartin e lartë të jetesës, natyrën mahnitëse dhe politikat liberale, vendet e Europës së  Veriut (njohur ndryshe dhe si vendet nordike) kanë dhe disa nga sistemt më të forta të arsimit të lartë në botë. Vendet nordike Danimarka, Finalanda, Islanda, Norvegjia dhe Suedia ofrojnë  mundësi për të studiuar falas ose me kosto te ulët:

Në Norvegji, studimet universitate janë të disponushme pa pagesë për të gjithë studentët, pavarsisht nga niveli i studimeve apo kombësia. Pjesa më e madhe e programeve mësohen vetëm në Norvegji, dhe studentët nga vendet e tjera duhet të demostrojnë aftësitë e tyre që të studiojnë në këto nivele. Në master ose dokoratura, programet e gjuhës angleze janë të zakonshme dhe sërisht pa pagesë.

Danimarka dhe Suedia ofrojnë arsim falas për studentët e EU,  EEA dhe Zvicrës. Kjo do të thotë që stidentët jasht këtyre rajoneve duhet të paguajnë tarifa shkollimi për studimet bachelor dhe master. Programet e doktratures në te dy këto vende janë plotësisht të financuara, duke i ofruar  kanditateve për doktorature një mundësi te jashtzakonshme, për të marrë diploma fals dhe fituar një rrogë. Finlanda shpejt do t'i bashkohet këtyre vendeve, duke  mos ofruar programe studimi falas për studentët që nuk vijnë nga vedet e BE, duke filluat nga vjeshta e 2017, pagesa do te jetë minimumi 1,500€ ( 1,600 $) në vit.
Në Danimark dhe Suedi, tarifat për nivet bachelor dhe master ndryshojnë. Në Danimark, tarifat universitate variojnë  nga 45,000 DDK dhe 120,000 DDK ( 6,420$-17,115) në vit, ndërsa ne Suedi qëndrojnë ndërmjet 80,000 SEK dhe 140,000 SEK ( 8,730-15,270).

Në Island, nuk ka tarifa universitare për 4 universitet publike të  vendit, pëvec tarifës së regjistrimit rreth 400€ në vit (425$).

Por po për kostot e jetesës?Mirë, duhet të themi që kostet e jetesës në Europën e Veriut janë më të lartat në të gjith Europën.Kjo është kryesisht për shkak të ekonomisë së shëndetshme të rajonit në përgjithësi dhe fuqisë së monedhave nordike,  ndoshta duke paguar më shumë për të jetuar në një vend  ku rrugët janë të pastra dhe njerëzit janë të lumtur ndoshta nuk  është aq keq! Katër kryeqytetet nordike janë renditur ndër qytetet më të mira për studentët: Kopenhagen, Helsinki, Oslo dhe Stokholm.
Share:

0 comments:

Post a Comment

---
provimetematures@gmail.com
Powered by Blogger.

Popular Posts