5 aftesi qe do ju ndihmojne per patur nje pune.

Ky artikull eshte perkthyer dhe pershtatur ne shqip nga Alesia Cenameri
Me gjithnje e me teper nxenes qe lene bangat e shkolles e qe iu drejtohen universitetit, tregu I punes sa vjen e po ngopet me te diplomuar te talentuar. Ndersa kuptimi nga ana juaj I veprave te Shekspirit ose aftesia per te koduar nje uebsajt ne kohe rekord mund t’ju ndihmojne te fitoni punen e endrrave, pertej ketyre aftesive jane disa aftesi te tjera tejet te thjeshta qe te vijne ne ndihme gjithashtu.

Rendesia e atribitueve personale dhe aftesive jo teknike jane ne rritje. Keto aftesi te quajtura ndryshe aftesi nderpersonale jane identifikuar ne LinkedIn’s 2017 Global Recruiting Trends Survey si nje zone e rendesishme per vleresimin e kandidatit ne vitet e metejshme. Forumi boteror ekonomik gjithashtu thote se punedhenesit jane duke pare pertej kualifikimeve per te gjetur se cfare aftesish te tjera kandidatet e tyre kane.

Pjesa me e madhe e punedhenesve duan te testojne aftesite nderpesonale ne interviste.

Komunikimi

Sidoqofte verbal apo I shkruar, punedhenesit preferojne nje komunikues te mire. Kur te shikojne CV tuaj, ata do te kerkojne si deshmi qe ju dini te komunikoni ne menyre te sjellshme dhe profesionale.
Sapo te arrini fazen e intervistes, aftesia e komunikimit verbal do te testohet ne maksimum, keshtu qe rrini te qete, mos flisni shume shpejt dhe kthejuni dhe nje here pyetjeve qe ndiheni se nuk u jeni pergjigjur ne potencialin tuaj te plote.

Zgjidhja e problemeve


Aftesia per te zgjidhur probleme eshte shpesh me e rendesishme per nje punedhenes se sa dikush qe nuk gabon asnjhere. Mbi te gjitha, ne jemi njerez. Keshtu, ndersa mund te jete joshese t’I pergjigjesh pyetjes “ na tregoni per nje rast kur keni zgjidhur konflikt” me pergjigjen nuk me ka rastisur, kjo pergjigje nuk jep asnje pike.
Jeta e universitetit eshte e mbushur me probleme qe duhet ti kapercesh, keshtu qe zgjidh nje shembull dhe trego qe je I afte te merresh me ceshtje problematike me maturi dhe sjellje te menduar.

Puna ne grup
Pjesa me e madhe e puneve do t’ju kerkojne te punoni me njerez te tjere, keshtu eshte e rendesishme te tregoni se jeni nje lojtar skuadre gjate intervistes. Punedhenesit zakonisht do t’ju pyesin per nje shembull te nje rasti ku ju eshte dashur te punoni si pjese e nje grupi dhe cfare roli kishit brenda tij. Ata jo patjeter do te duan te degjojne se ju ishit lideri por se ju keni kontribuar ne projekt.

Ndersa do te ishte e preferueshme te thuash se ju jeni nje lider grupi brilant dhe konfident, do te jete e qarte se ju mund te mos thoni te verteten nese jeni nje tip I ndrojtur. Keshtu, fokusohuni ne atributet tuaja me te mira. Mbase aftesite tuaja ekselente ne menaxhimin e kohes ju ndihmuan ta mbani projektin ne udhe?

Te punuarit nen presoion

Puna mund te behet e veshtire ndonjehere, dhe punedhenesi juaj I mundshem deshiron te shikoje qe nuk jeni lloji I personit qe e humb toruan nen presion. Te kesh te besh me afatet e universiteit dhe te provimeve mund te vendose edhe freskine e kastravecave nen stres, keshtu qe ju jeni tashme I mire pajisur per te demonstruar se keni aftesine per te qene I qete.

Fleksibiliteti

Vendi I punes mund te jete dicka e ndryshueshme, dhe ndonjehere do te mund t’ju duhet te pervishni menget dhe te merreni me nje projekt me te cilin nuk jeni aspak familjar. Do te mund t’ju duhet te punoni disa ore ekstra kur keni nje afat shume te shkurter. Punedhenesi juaj I ri do te doje te shikoje nese jeni fleksibel. Keshtu qe, nese ju pyet se si ndiheni per oret ekstra te punes, pergjigjuni ne nje meyre pozitive.

Perpara se te shkoni ne interviste, sigurohuni qe keni disa shembuj nen menge. Pavaresisht universitetit, ndonese I ke arritur permes punes ne grup apo projekteve vetjake, ju keni ndertuar pa dashur nje arsenal me keto aftesi. DIsa universitete jane duke I mesuar keto aftesi vecmas programeve te tyre akademike, keshtu qe nese ke fatin, rrembeje mundesine me te dyja duart.
Share:

0 comments:

Post a Comment

---
provimetematures@gmail.com
Powered by Blogger.

Popular Posts