4 gjerat qe nuk do t'i mesoni ne universitet

Perktheu dhe pershtati:Sidorela Vatnikaj

Universiteti eshte fantastik per shume arsye.Te jep mundesine te zhvillosh aftesite e tua akademike,te jep mundesine te angazhohesh ne aktivitete jashtekurrikulare,dhe,sigurisht,te rritesh si person.
Dhe duket se publiku bie dakord me kete.Ne Mbreterine e Bashkuar,numri i te diplomuarve cdo vit ka qene ne rritje qe nga viti 1992.
Gjithsesi ka disa gjera qe universiteti nuk do e t'i mesoje,dhe per shkak se shume punedhenes po ankohen gjithnje e me shume per te diplomuarit "te papergatitur" per boten "e vertete" te punes,menduam t'i hidhnim nje sy.
1.Si te punosh ne jeten " e vertete"
Mund te duket e cuditshme dhe surprizuese qe shume nga universitet akademike nuk jane domosdoshmerit me te miret ne pergatitjen e studentave per jete e vertete te punes.(Shikoni edicionin e javes se ardhsme te Renditjes se Punesimit te te diplomuarve-"QS Graduate Employability Rankings"-per te kuptuar se cilet universitete jane me te miret ne kete.
Akademiket mund te te ndihmojne te arrish majat me te larta,por ato jane pasuri te paperfillshme ne boten e vertete.Askujt nuk i intereson nese ti mund te emertosh te gjtihe Papet ne rend kronologjik.A mund te punosh ne nje faqe Excel-i dhe te pergatitesh raportin ne kohe?A mundesh te qendrosh gjithe diten ulur ne tavolinen e punes dhe perseri te mbetesh produktiv?Ja pra,kjo eshte ajo per te cilen duhet te shqetesohesh.
Ne nje raport  te fundit te Universitetit Perendimor te Anglise,Bristol,eshte dale ne konluzionin se "shkollat dhe universitetet duhet te heqin dore nga mesimdhenia e aftesive thjesht funksionale dhe te vjetruara,dhe te mesohen te perqendrohen ne te nxenit e eksperiencave dhe perballimin e tyre ne boten reale.

2.Aftesite e "buta" -Aftesite komunikative dhe shprehese
Pra,ti more nje dilpome masteri te klasit te pare ne fizike dhe e di se cfare eshte relativiteti i rastit te vecante?Urime!Por, a mund t'i shpjegosh dikujt tjeter bazat e fizikes ne 10 minuta,para 50 njerezve,pa e bere te ndihet idiot?
Aftesite e vecanta te komunikimit,shprehjes,te tilla si aftesia e te zgjidhurit te problemeve,te punuarit ne nje ekip,perdorimi i inteligjences emocionale,aftesite organizative jane elemente kryesore ne vendin e punes.
Jane pikerisht keto aftesi qe e mbajne zyren te ndritshme,te mireorganizuar,dhe nje vend qe punon ne menyre perfekte.
Nuk ka rendesi nese je nje gjeni;nese nuk komunikon mire dhe mjaftueshem me shoket e skuadres,je pakashume afer te qeni i padobishem.
Nese mendon se nuk te duhen ket aftesu sepse synon per nje fushe ne Universitetin e Shkencave,Teknologjise,Inxhinierise apo Matematikes?Mendoje perseri!
Aftesite komunikative dhe te shprehise jane esenciale ne cdo vend pune,madje edhe ne vendet me teknike.Ne fakt,studentet e shkencave ekzakte duhet qe vecanerisht te punojne shume me aftesite e tyre komunikative,nese nuk duan te mbeten pas nga studentet e shkencave humane.

3.Te qenit realist
Studentet sot: Idealiste?Po!; Ambicioze?Po!;Realiste?Jo edhe aq.
Ne nje nga studimet e fundit ,doli ne pah se 93% e studenteve ne Mbreterine e Bashkuar dhe Irlande donin te benin nje pune qe "do te bente diferencen" ne bote.Me fjale te tjera,pune qe do te sillnin ndryshime ne menyren se si bota funksionon.Duke patur parasysh shumicen e kompanive qe me se shumti synojne perfitimet financiare se te qenit miqesor me mjedisin,studimet tregojne nje kategori te popullsise qe ne rastin me te mire eshte optimiste,dhe ne rastin me te keq,eshte naive.
Ne menyre te ngjashme,72% e studenteve ne prag dimplomimi,shprehen deshiren per nje rroge te larte,nderkohe qe mesatarje e pages se fillimit ne Mbreterine e Bashkuar eshte rreth £20'000.
Puna ne jeten " e vertete" eshte e veshtire,e merzitshme,dhe shpeshhere,jo e mirepaguar.Sigurisht,disa njerez "kapercejne" nga universiteti drejt e ne nje pune qe i ofron nje karriere diku rreth £40'000.Megjithate,shumica ngecin ne nje pune me te ardhura mesatare  £20'000  per te pakten disa vite.
Sigurisht qe ne nuk themi te mos enderroni.Ne fakt duhet ta beni.Ne thjesht po sugjerojme te keni parasysh mundesite dhe te mesoni te menaxhoni pritshmerite.Ne kete menyre,ka me pak gjasa "te rrezoheni pertoke",kur realiteti ju "shkelmon".

4.Maturia
Universiteti eshte periudha fantastike per t'u rritur i pavarur,per t'u shkeputur nga thonjte e prinderve e per te hapur krahet e tua ne fluturim.
Por ,domosdoshmeria e "nje organi qeverises",perfshire ketu udhezuesit qe parashtrojne vazhdimisht mundesi te dyta,nenkupton faktin se shumica e studenteve kurre nuk kane operuar ne tregun e vertet te punes pa ndonje forme udhezimi.
Eshte e lehte te mendosh se vazhdimisht ka nje afat perfundimtar te eseve dhe qe eshte normale qe ka njerez te tjere qe te mbikeqyrin,por ,ne fakt,ky eshte thejsht nje stimulim i thjeshte i realitetit.Ne kete bote te madhe,dhe (jo)cuditerisht te keqe,askujt nuk i intereson se cfare ti ben me jeten tende.
Pikerisht,kjo eshte pjesa me e veshtire per shumicen e te diplomuarve.Edukimi me kohe te plote na meson se kontributi yne eshte i rendesishem dhe vleresohet.Kur dalim nga universiteti dhe zbulojme se kjo nuk ndodh menjehere,natyrisht qe ndihemi te zhgenjyer.Kjo eshte arsyeja pse kaq shume studente rikthehen ne arsim ose regjistrohen per mesimdhenie:ata humbin,me vetedije,ne mikrokozmosin e struktures se sistemit shkollor.
Periudha kur ti duhet te lesh universitetin eshte e veshtire per te gjithe.Lajmi i mire eshte se shumica e kalojne me sukses kete periudhe rregullimi duke iu pershtatur pavaresise se vertete.
Mbani parasysh paralajmerimet dhe pergatiteni veteveten:Shpresojme se ju do t'i kuptoni te mirat qe do te vijne per ju se shpejti...

Share:

0 comments:

Post a Comment

---
provimetematures@gmail.com
Powered by Blogger.

Popular Posts