Karriera e nje arkitekti

Karriera e nje arkitekti eshte shume e ndryshme nga se mund te duket ne fillim. Shume arkitekte zgjedhin te punojne per veten e ture ose ne nje partneritet.Gjithasthtu mund te punojne per te tjeret ne nje kompani me te madhe me nje rroge fikse.

Varur ne temen qe ju zgjidhni per tu specializuar ne arkitekture , karriera e nje arkitekti mund te siguroje pune shume te ndryshme. Ju mund te fokusoheni ne dizenjimin e banesave , dizenjim komerciale , te perfshiheni ne dizenjimin e puneve te medha publike ose te punoni per disa klient te ndryshem ne te njejten kohe. Shumellojshmeria e projekteve qe ju do te punoni , do te bej qe cdo dite pune te jete pak e ndryshme dhe koha juaj do te jete e ndare midis studios ose zyres dhe vizitat ne vendet e ndertimit dhe mjediset e punes.
Në një firmë të vogël, arkitektët shpesh do të ofrojne një sërë shërbimesh, përtej vetëm projektimit. Këto shërbime mund të përfshijnë trajtimin e financave te klientit, punësimin dhe negocim me kontraktorët, planifikimin, dhe në përgjithësi duke siguruar mbarëvajtjen e të gjithë projektit. Disa arkitektë do të zgjedhin të përqëndrohen vetem në aspekte të veçanta por vetem karriera e nje arkitekti brenda kompanive më të mëdha do të sigurojë mundësi për fokus më të specializuar.

Peisazhi
Arkitektura peisazhi mund të përfshijnë aftësi të ndryshme dhe shërbime, me një fokus në planifikimin, projektimin dhe menaxhimin e hapësirës në natyrë. Arkitektet mund të përfshihen në cdo gje, nga krijimi i një ferme në krijimin e një parkingu. Te interesuarit per kete fushe , duhet te kene nje dashuri per ambjentet jashte.


Planifikimi
Si një planifikues mund të punoni në qytet apo ne planifikimin kombëtar, planifikimin mjedisor dhe planifikimin e transportit. Punëdhënësi juaj mund të jetë qeveria qendrore, një autoritet lokal ose edhe ndonjë zhvillues privat. Karriera juaj mund te adresohet ne ceshtjet klimatike , te ndihmoni te mbroni fushat , kalimet ujore , brigjet  etj te vendit tuaj. Kjo rruge e karrieres perfshin nje bashkeveprim te ngushte me komunitetin si dhe nje fokus per hapsirat dhe vendet ne te ardhmen

Mundesi te tjera me nje diplome arkitekture
Edhe pse shumica e të diplomuarit e arkitekturës do të licensohen per te ushtruar profesionin si arkitekt , në këtë fushë ka shumë rrugë të tjera alternative të karrierës qe te diplomuarit mund te marrin në konsideratë  – veçanërisht rolet të cilat kërkojnë aftësi krijuese dhe vizuale, aftësi teknike dhe njohuri të ndërtesave. Këto opsione të karrierës përfshijnë role në projektimin hapësinor, dizajn grafik, ndërtimin e anketimit, politikat e strehimit dhe ruajtjes së mjedisit.

Gazetaria është një tjetër rrugë që mund të shfaqet , revista të specializuara dhe publikime në lidhje me arkitekturën apo industrinë e ndërtimit shpesh kerkohen nga të diplomuarit e arkitekturës.
Share:

0 comments:

Post a Comment

---
provimetematures@gmail.com
Powered by Blogger.

Popular Posts