Kush dëshiron të bëhet mësues ?

Siç raporton "Pisa in focus", në shumë vende, ky profesion nuk është aq zgjedhje tërheqëse e karrierës, veçanërisht në mesin e djemve dhe studentëve të suksesshëm. Sondazhi i PISA është kryer në 60 vende për profesionin që ata duan të kenë studentët aktualë.
Përafërsisht 44% e 15-vjeçaret në vendet e ndryshme thanë se pritet që të punojnë në vende me status të lartë që kërkojnë një diplomë universitare, por vetëm 5% e tyre thanë se duan të punojnë si mësues. Në rastin e nxënësve të cilët thanë se donin të bëhen mësues, numri më i madh prej tyre janë vajza.


Më shpesh, një numër i vogël i nxënësve me nota të mira në gjuhën amtare dhe matematikë janë ata që duan të bëhen mësues. Për shembull, në Argjentinë, Australi, Izrael, Meksikë, Holandë, Zelanda e Re, Polonia, Portugalia dhe Turqia, studentët të cilët duan të bëhen mësues në përgjithësi kanë vlerësime të ulëta se nxënësit të cilët thanë se duan të jenë diçka tjetër. 

Edhe pse, një tjetër sondazh në vitin 2012 zbuloi se në shumë vende, mësuesit janë më pak të shkolluar dhe kanë aftësi të varfëra matematikore se sa individët që punojnë në profesione të tjera. Sipas të njëjtit sondazh, Japonia ka mësuesit më të aftë kur është fjala për matematikë.
Share:

0 comments:

Post a Comment

---
provimetematures@gmail.com
Powered by Blogger.

Popular Posts