Logopedia ! Cfare eshte ?

Logopedia si shkencë

Logopedia si shkencë në vete është e njohur dhe e pranuar në botë plot 80 vjet, ndërsa me Kosove ka 40 vjet që njihet si profesion dhe me kuadrot logopedike.

Fjala logopedi

Fjala logopedi vjen nga

greqishtja logos-fjalë, paidei-edukim

Definimi i logopedisë

Logopedia është shkencë e cila merret me parandalimin, zbulimin, diagnostikimin dhe trajtimin e çrregullimit në komunikim human me të cilën nënkuptohet të gjitha ato procese dhe funksione të cilat janë të lidhura me produksionin e të folurit me percepcion dhe produkcionin e gjuhës verbale dhe të shkruar, si dhe formave joverbale të komunikimit. (Definicioni i Shoqatës Evropiane të Logopedëve, CPLOL)


Disiplinat bazë të logopedisë

Afazia,

Disfazia

Çrregullimet zhvillimore të gjuhës dhe të folurit,

Çrregullimet e zërit,

Çrregullimet e rrjedhëshmërisë së të folurit,

Çrregullimet e ushqimit dhe gëlltitijes,

Çrregullimet në lexim dhe shkrim,

Çrregullimet të shkaktuara nga lëndimet e trurit,

Dëmtime në dëgjim-Implanti I Kokleasë,

Çrregullimet komplekse.

Share:

0 comments:

Post a Comment

---
provimetematures@gmail.com
Powered by Blogger.

Popular Posts